8 december 2021

Schippers petten door de tijd heen

De afgelopen jaren zien we een duidelijke opleving van de populariteit van de schippers pet. Zoals met veel modegeörienteerde trends het geval is, is dit ook een kwestie van een bestaand product overnemen wat al een bestaande functie heeft. Deze nieuwe trend doet vervolgens op geen enkele wijze eer aan het oorspronkelijke doel en geest van het product. Het fenomeen wat je dan krijgt, is dat je een stroom aan veelal Amerikaanse jonge tieners krijgt die met symbolen lopen waar ze geen enkel idee van hebben. Het meest bekende voorbeeld tegenwoordig zal ongetwijfeld het symbool zijn van de Cubaanse revolutie. Het gaat hierbij natuurlijk om Che Guevara. Hij is een heus symbool geworden in de popcultuur.

Schippers petten en hun soorten

Welke schippers pet kopen het beste idee is, kan nooit van tevoren met duidelijkheid worden gezegd. Er zijn tegenwoordig vele talloze designs gemaakt van de schipperspet, waarbij allerlei verschillende soorten kleuren en ontwerpen de rondte doen. Het is haast ondenkbaar om iets te vinden wat je niet leuk zou vinden. in de geschiedenis hadden schipperspetten natuurlijk een doel en betekenis. Dit is door deze popcultuur helaas anders geworden. De oorspronkelijke schipperspet was namelijk voor de schippers, zoals de naam al veelbelovend doet vermoeden. Maar, verrassend genoeg was ook dit niet de oorspronkelijke pet.

De echte oorsprong

De echte schippers pet is namelijk maar een afgekeken versie van de toenmalige leger pet. De soldaten hadden namelijk voor het eerst in de geschiedenis een hoofddeksel als onderdeel van het uniform. Ook de uniformen van de toenmalige legermacht waren een relatief nieuw fenomeen. Deze uniformen bestonden nog geen twee eeuwen. Ze waren bedacht om, dit laat zich nooit raden, te zorgen voor uniformiteit. Het ironische aan het geheel is dat ook de militairen ze niet hadden bedacht, maar weer afgekeken hadden van de arbeiders.